Co ovlivňuje načasování první menstruace?

Jaké jsou rozdíly mezi primární a sekundární sukcesí v biomech světa?

Jaké je riziko vystavení nákaze boreliózou a klíšťovou encefalitidou v česko-německém pohraničí?

Výzkum málo známých společenstev nočních motýlů v Gabonu pomocí DNA barcodingu

Přednáška: Tajemství ledovců: co se skrývá pod jejich povrchem

Co to jsou ledovce a jak vznikají? Nachází se život na povrchu ledovců? Jak takový život vypadá, kde bere energii a čím se živí? Kdo jsou vrcholoví predátoři na ledovcích? Jak to vypadá, když se ponoříme do nitra ledovců? Může existovat život na samém dně v ledovcových hlubinách? Proč ledovce ustupují a jak to ovlivňuje okolní prostředí?


Přednáška: Tajemství ledovců: co se skrývá pod jejich povrchem

Co to jsou ledovce a jak vznikají? Nachází se život na povrchu ledovců? Jak takový život vypadá, kde bere energii a čím se živí? Kdo jsou vrcholoví predátoři na ledovcích? Jak to vypadá, když se ponoříme do nitra ledovců? Může existovat život na samém dně v ledovcových hlubinách? Proč ledovce ustupují a jak to ovlivňuje okolní prostředí?

01.05.2019

Přednáška: Proč je imunitní systém sobecký?

Proč jsme během nemoci unavení? A proč je lepší poslechnout své tělo a zalézt si do postele, namísto toho si vzít paralen a dál pobíhat, jako bych nemocný nebyl? Co se děje v imunitní buňce a proč potřebuje tolik energie, jako svalová buňka při maximálním běhu? A jakým způsobem si imunitní systém o tuto energii dokáže říct?

24.03.2019

Molekulární biologie v Budějicích 2019

Třetí týden v červnu proběhne další ročník MOLBIBu, akce určené pro středoškoláky, kteří si chtějí vyzkoušet laboratorní metody používané v molekulární biologii.

22.03.2019

Vyšla dvoudílná kniha Atlas sinic a řas ČR

Kniha profesora Hindáka a kolektivu Sladkovodné riasy, vydaná v roce 1978, která se stala zásadní určovací pomůckou pro specialisty ve vodohospodářské praxi stejně jako pro vysokoškolské studenty a byla tak skvělá, že dalších čtyřicet let nikdo žádnou další nenapsal.

21.03.2019

Přednáška: O využití sinic, řas a produktů z nich nejen v kuchyni

Řasy a sinice jako více či méně podstatné součásti pokrmů v asijských kuchyních je široce známé. Méně známé ale je využití těchto organizmů a produktů z nich v dalších aspektech života v současnosti, například v potravinářském průmyslu, zdravotnictví, kosmetice nebo zemědělství.

25.02.2019



O přírodovědě.cz

Edukačně-popularizační portál Přírodovědecké fakulty Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích určený pro středoškoláky, jejich vyučující, ale i veřejnost. Představujeme zde naše aktivity, výzkumy a objevy.