Obecné informace o kofeinu

Úvod:

Kofein je celosvětově nejvíce konzumovanou psychoaktivní drogou. Jde tedy chemickou látku, která působí na centrální nervovou soustavu, čímž způsobuje dočasnou pozitivní změnu chování, pozornosti a nálady. Dle odhadů denně konzumuje kofein až 80 % lidské populace. Nejčastěji je kofein konzumován skrze praženou kávu nebo čajové listy. Nalézt ho ale lze i v kakau, plodech guarany nebo listech yerba-maté. Dále také ve slazených a energetických nápojích a čokoládě.  Uměle se přidává do léků na bolest, ale i do léků proti nevolnosti (např. Panadol, Coldrex, Ataralgin nebo Kinedryl). Doporučená jednorázová dávka kofeinu u dospělého člověka by neměla překročit 200 mg a celková denní dávka by pak neměla překročit 400 mg.

Obr.1: Strukturní vzorec kofeinu.

Vlastnosti kofeinu a kávy:

Vlastnosti kofeinu jsou shrnuty v tabulce níže (Tab. 1). Káva jako nápoj je kyselá a její pH lze ovlivnit přípravou, použitými kávovými zrny i hrubostí mletí. Káva obsahuje celou řadu organických kyselin, např. kyselinu kávovou, kyselinu jablečnou, kyselinu chinovou, ale i kyselinu mravenčí a octovou. Poměrně velký vliv na obsah kyselin v nápoji má doba extrakce, tedy doba, po kterou bude přes namletou kávu protékat voda. Při přípravě v pákovém kávovaru, který se nejčastěji používá v kavárnách, se doporučuje doba extrakce okolo 30 sekund. Při kratší extrakci (cca 20 sekund) má káva vyšší aciditu a při delší extrakci je naopak získán extrakt o vyšším pH. 

Tab.1: Vlastnosti kofeinu


O přírodovědě.cz

Centrum pro přírodovědné vzdělávání jsme založili primárně pro propagaci a podporu studia učitelství v deficitních aprobacích na PřF JU, pro podporu dalšího vzdělávání učitelů, pro spolupráci se SŠ a také mimoškolními vzdělávacími institucemi a jako popularizačně-edukační portál.